BIST Banka Dışı Likit 10 Endeksi, Yıldız Pazar’da işlem gören banka olmayan şirketler arasından seçilen, ortalama FDP PD ve günlük ortalama işlem hacmi yüksek, 10 şirket payından oluşmuştur.
Endekse alınacak payların değerleme dönemi sonu itibarıyla Borsa İstanbul’da en az 60 gün süreyle işlem görmesi şartı bulunmaktadır. Ayrıca değerleme dönemi itibarıyla ortalama FDP PD’si 2.500 Milyon TL’den, günlük ortalama işlem hacmi 50 milyon TL’den büyük olmalıdır. Kriterleri taşıyan paylar, işlem hacmine göre büyükten küçüğe doğru sıralanmakta ve en likit ilk 10 pay endekse alınmaktadır. Takip eden 3 pay ise yedek olarak belirlenmektedir.
BIST Banka Dışı Likit 10 Endeksine girme kıstaslarını taşıyan yeterli sayıda (13) pay yoksa, kriterleri sağlayanların tümü endekse ve/veya yedek listeye alınmaktadır. Eksik kalan kısım; günlük ortalama işlem hacmi kriterinin 5 milyon TL indirilmesiyle bulunan paylar ile tamamlanmaktadır. Eğer gerekli pay sayısına yine ulaşılamaz ise ortalama FDP PD kriteri 250 milyon TL indirilerek bulunan paylar ile tamamlanmaktadır. 10 endeks şirketi ve 3 yedek pay belirlenene kadar yukarıdaki adımlar tekrar edilmektedir.
BIST Banka Dışı Likit 10 Endeksinin değerlemesinde kullanılan veriler günlük ortalama işlem hacmi ve düzeltilmiş fiyatlar üzerinden yapılmaktadır. Endeks dönemi Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık olmak üzere 4 dönemsel değişikliği içermektedir. Seans süresince her 1 saniyede bir hesaplanmakta ve eşanlı olarak yayımlanmaktadır.
BIST Banka Dışı Likit 10 Endeksini oluşturan 10 adet reel sektör şirket payı 2022 yılı 4. Dönemi için şunlardır; Aselsan, Emlak Konut, Ereğli, Sabancı Holding, Kardemir, Petkim, Sasa, Tüpraş, Türk hava Yolları ve Şişecam paylarıdır.
BIST Banka Dışı Likit 10 Endeksi 04.11.2019 tarihinde hesaplanmaya başlamış ve 20.12.2019 tarihi itibari ile VİOP’ta X10XB koduyla işleme girmiştir. Reel sektörün en likit paylarının performansını yansıtan ve yatırımcıya risk yönetimiyle birlikte spekülatif getiri imkanı sunan bir yatırım aracıdır.