Koza Polyester Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KOPOL) - GCM Yatırım Araştırma&Analiz departmanının Koza Polyester Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KOPOL) yatırım aracına özel teknik analiz, temel analiz, rapor ve hisse yorumlarına web sitemizden ulaşabilirsiniz.
Koza Polyester, kimya sektöründe Türkiye’nin kontinü polimerizasyon’dan polyester elyaf üreten ikinci şirketi konumundadır. Ana faaliyet konusu polyester elyaf, polyester cips ve plastifiyan üretimi ve satışı olan Şirket, 2012 yılında aile şirketi olarak Gaziantep’te kurulmuştur.
Elyaf üretiminde Avrupa’nın en büyük kapasitelerinden birine sahip olan Koza Polyester 2013 yılı sonunda üretim faaliyetlerine başlamıştır.
Şirket basta PTA (Purified Terephthalic Acid) olmak üzere MEG (Mono Etilen Glikol), DEG (Di Etilen Glikol), 2EH (2-Ethylhexanol, Titandioksit ve Spinfinish ham maddelerini kullanarak polyester elyaf, polyester cips ve plastifiyan ürünlerini üretmektedir.
Şirketin ana ürün çeşidi olan polyester elyafın iplik ve ardından kumaş üretiminde kullanılması nedeniyle elyaf sektörünün de kilit oyuncuları arasındadır.
Koza Polyester zengin ürün gamına sahiptir dolayısıyla birçok farklı endüstriye hitap etmektedir. Bunlardan bazıları polimer/cips kullanan firmalar (FDY, POY, BCF Spunbond, Film, Plastik ve masterbatch üreticileri), plastifiyan üretimi ile PVC & Kablo, Kauçuk, suni deri ve diğer plastik endüstrilerine hitap etmektedir. Ayrıca en büyük üretim kapasitesi olan polyester kesik elyaf üretimi de bulunmaktadır. Bu üretimin kullanıldığı alanlardan bazıları şunlardır; giyim, ev tekstili(iplik üretimi), geniş yelpazeli nonwoven üretimleri ve ürünleri, dolgu malzeme üretimi yapan endüstriler(vatka, dolgu…vs).
Koza Polyester’in paylarının % 46 Saim Akınal, % 46 Suat Akınal, % 4 Şakire Şeker Filiz Akınal, % 4 Esra Akınal’a aittir.
Şirket halka arz gelirinin % 75-80’ini finansal borç ödemeleri, mevcut kredilerin kapatılması; % 20-25’ini işletme sermayesinde kullanmayı planlamaktadır. Dolayısıyla Şirket halka arz ile kurumsallaşma, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kurumsal yönetim ilkelerinin daha etkin uygulanması, şirketin kurumsal kimliğini ve finansal dengesini güçlendirmeyi hedeflenmektedir.