Açığa Satış İşlemi Nedir ve Açığa Satış Nasıl Yapılır?
Borsada açığa satış işlemi; tasarruflarını hisse senedi piyasasında değerlendiren çoğu yatırımcımızın kullandığı başlıca yöntemler arasındadır. Bunun en büyük sebebi açığa satış işlemleri sayesinde değeri düşen menkul kıymetlerden kazanç elde edilebilme imkanıdır.
Açığa satış işlemi sermaye piyasalarının yatırımcılara sunduğu önemli bir emir tipidir ve hisse senedi yatırımcısına fiyatların sadece yükselişine değil düşüşüne de yatırım yapma imkanı sağlar.
Açığa satış işlemi çift yönlü fiyat hareketlerine yatırım seçeneği sunan pay piyasalarının sunduğu avantajlı piyasa özelliğidir. Bununla birlikte açığa satış işlemi oynaklığı artığı dönemlerde yatırımcı için riskli hale gelebilir.
Biz de bu çerçevede borsa yatırımcısı için çok önemli olan emir tipi olarak açığa satış işlemi nedir ve açığa satış işlemi nasıl yapılır, açığa satış yaparken nelere dikkat etmeli soruları üzerinde duralım.
Açığa satış işlemi nedir?
Açığa satış işlemi, finansal tanımı ile Borsa İstanbul Pay Piyasasında yatırımcının sahip olmadığı sermaye piyasası enstrümanlarını ödünç olarak sonradan yerine koymak koşulu ile satmasını sağlayan emir türünü ifade eder.
Açığa satış işlemini diğer emirlerden ayıran özellik emrin baştan verilirken açığa satış emri olarak verilmesidir. Bu arada satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.
Açığa satış işleminde yatırımcı; sahip olmadığı sermaye piyasası aracını ödünç olarak daha yüksek fiyattan satıp daha düşük fiyattan yerine koyma amacı ile işlem yapar. Fiyat beklenen yönde gelişirse aradaki fark kadar kar elde edilir. Fakat fiyat düşüş yönünde değil de yükseliş yönünde hareket etmişse bu sefer yükseliş yönünde oluşan fark kadar pozisyon zarar yazar.
Açığa satış işlemi yapma şartları nelerdir?
Açığa satış işlemi yapmak için öncelikle yatırımcının yerine getirmesi gereken prosedürler vardır. Bu prosedürler sırası ile şöyledir;
Açığa satış yapmak isteyen yatırımcı Kredi Sözleşmesi imzalamak zorundadır.
Açığa satış izni aracı kurum tarafından değerlendirme sonrası verilir.
Açığa Satış işlemi yapmak için aracı kurumdan aracı kuruma değişen Portföy büyüklüğü limiti vardır.
Açığa satış limiti aracı kurumun uygun bulduğu paylarda ve yatırımcı portföyünün teminatlandırılmasına göre belirlenir.
Açığa satış işlemleri pay bazında, gerçekleşen tüm fiyat seviyelerinde miktar ve sözleşme adedi belirtilerek her gün günlük bültenler ile ilan edilir.
Açığa satış işlemlerinin ilanı yatırımcının işlem stratejilerini belirlemesinde faydalı referans veri üretir.
Açığa satış işlemleri ile ilgili bilinmesi gerekenler
Açığa satış işlemi SPK ve BİST'in belirlediği pay senetleri içerisinden GCM Yatırım'ın uygun bulduğu pay senetlerinde yapılır.
Açığa satış işlemi gerçekleştirebilmek için emrin baştan açığa satış emri olarak bildirilmesi gerekir.
Açığa satış işlemi şu sınırlar kapsamında yapılır: Öz kaynak oranı; SPK'nın ilgili mevzuatında belirtildiği üzere %50’yi geçemez. Açığa satış işlemini sürdürme oranı ise %35'dir. Bu oranın altına gelinmesi halinde müşteriye %50'ye çekilmesi için teminat tamamlama çağrısı yapılır.
Açığa satış işlemi gün sonunda kapatılır, açığa satış yapılıp pozisyon aynı gün kapatılmadığında, açığa satışı yapılan kıymetin ödünç olarak temin edilmesi gerekliliği vardır.
Açığa satış işlemiyle ilgili daha fazla bilgi almak için Kurum uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.