Döviz Varantları Nedir? Döviz Varantlarında Nasıl İşlem Yapılır?
Döviz varantları yatırımcının döviz varlıklarında yükseliş ve düşüş beklentilerine çok az miktarlarla ve kaldıraçlı olarak yatırım yapabileceği enstrümanlardır.
Döviz varantlarında işlem koşulları, avantajlar ve dezavantajlar diğer döviz enstrümanlarından farklılık taşır. Dolayısıyla döviz varantlarında bilinçli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için döviz varantları nedir, döviz varantlarına neden yatırım yapılır, döviz varantlarının avantajları ve riskleri nelerdir, döviz varantları nasıl işlem görür ve döviz varantlarında nasıl yatırım yapılır gibi konuları açıklamaya çalışalım.
Döviz varantları nedir?
Spot piyasa döviz enstrümanlarınaçok daha az değer (prim) ile yatırım fırsatı sunan menkul kıymet haline getirilmiş opsiyonlardır. Önceden belirlenmiş bir fiyattan belirli bir tarihe kadar ya da belirli bir tarihte alma ya da satma hakkı veren döviz varantları nakdi ya da kaydi uzlaşı sağlar. Döviz varantlarında yatırımcı USDTRY, EUROTRY, EURUS, GBPUSD gibi döviz çiftlerinde yatırım yapabilir.
Döviz varantlarının avantaj ve riskleri
Varant primi karşılığında yatırımcının kullanım hakkı elde ettiği döviz varantları etkin kaldıraçlı yatırım enstrümanlarıdır ve gerek portföy yönetiminde gerekse risk yönetiminde yatırımcıya önemli stratejik avantajlar sağlayan ürünlerdir. Asimetrik getiri, sınırlı zarar sınırsız kar, çift yönlü işlem, çok düşük miktarlarla (varant primi) işlem gibi özellikler döviz varantlarını avantajlı kılan temel özellikler arasındadır.
Döviz varantlarının dezavantajları arasında ise kaldıraç, vade, sınırlı vade içinde stratejinin gerçekleşmeme ihtimali, piyasa ile ters pozisyonda kalındığında varant priminin tamamını kaybetme riski sayılabilir. Ayrıca varantların vade sonuna yaklaştıkça değerleri azalır yani döviz varantlarının da zaman değeri vardır.
Döviz varantları nasıl işlem görür?
Döviz varantları, Borsa İstanbul Pay Piyasası’na kotedir ve Borsa İstanbul Pay Piyasası altında Kollektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem görür.
Döviz varantlarında ihraççı kurum ya da ihraççı adına piyasa yapıcı sürekli müzayede sistemi ile kotasyon (alım-satım emri) verir. Varantlarda işlem saatleri 10:00-18:00 arasındadır.
Döviz varantları kısa ve uzun olmak üzere iki tip kod üzerinden işlem görürler. Kısa kod 5 haneden oluşurken uzun kod ise 32 haneden oluşur. Kısa kod varantın dayanak varlığı hakkında bilgi verirken uzun kod varantla ilgili tüm detayları içerir.
Döviz varantlarında nasıl işlem yapılır
VİOP yatırım hesabı olan yatırımcıların sadece varant risk bildirim formunu imzalaması döviz varantlarında işlem yapmak için yeterlidir. Yeni yatırımcıların ise öncelikle Kurumumuzda yatırım hesabı açmaları gerekmektedir. Yatırım hesabı açılışı sonrası kurum tarafından verilen müşteri kullanıcı bilgileri ve şifresi ile varant işlem platformundan döviz varantları içinde istenilen kur ve beklenti yönü seçilerek işlem yapılabilir.
Döviz varantları ve diğer enstrümanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için üstün müşteri memnuniyeti odaklı çalışan müşteri temsilcilerimizden bilgi alabilirsiniz.