Varant Hesaplama Nasıl Yapılır? (Kar/Zarar Hesaplama)
Varantlarda kar zarar hesaplama, kar veya zarar realizasyonu sırasında olabileceği gibi varant işlem stratejisinin değiştirilmesi sürecinde de yapılır ve önemlidir.
Varantlarda kar zarar hesabı bazı yatırımcılar için karmaşık olabilir, bunun için varant ihraççısı kurumlar tarafından sunulan varant kar zarar hesaplama uygulamaları var tabii. Bu pratik ve doğru varant kar zarar hesaplama yöntemi olmakla birlikte her seferinde aplikasyonlar üzerinden zor olabilir. Ayrıca yatırımcının varant hesabına kar zarar hesaplaması otomatik olarak yansımaktadır fakat bilinçli işlem strateji geliştirmek adına konu hakkında bilgi sahibi olmak faydalıdır.
Varantlarda kar zarar hesaplama ve işlem örneği
Alım ve satım varantlarında kar zarar işlem örneği;
XYZ Pay Varantı Kullanım Fiyatı 100 TL |
||
Vade Bitiminde |
Alım Varantı |
Satım Varantı |
110 |
10 TL (110 -100) |
0 TL |
90 |
0 TL |
10 TL (100 TL – 90 TL) |
*İşlem maliyeti göz ardı edilmiştir
*Dönüşüm Oranı (çarpan) 1:1
*Alım Varantı Fiyatı 1 TL
*Satım Varantı Fiyatı 1 TL
Alım varantlarında kar zarar hesaplama işlem örneği;
XYZ pay alım varantlarında yukarıdaki fiyatlar üzerinden işlem maliyetini göz ardı ederek alım satım yapıldığını farz ediyoruz.
XYZ pay varantında 100 TL kullanım fiyatlı 1 adet alım varantında işlem yapıldığını farz edelim. Vade bitiminde dayanak varlık fiyatının 110 TL olduğu varsayımında yatırımcı XYZ pay varantından doğan hakkını vade bitiminde kullanacaktır çünkü spot piyasaya göre 10 TL kar elde etmiştir( Mavi satır). Varant fiyatı olan 1 TL brüt kar olan 10 TL’den düşüldüğünde yatırımcının karı net 9 TL’dir.
Eğer ki vade bitiminde dayanak varlığın fiyatı 90 TL ye gerilemiş olsaydı bu durumda ise yatırımcı XYZ alım varantından doğan 1 adetlik alım hakkını kullanmayacaktır çünkü varant spot piyasaya göre 10 TL zarardadır. Burada yatırımcının zararı 1 TL olan varant fiyatı ile sınırlıdır.
Satım varantlarında kar zarar hesaplama işlem örneği;
XYZ pay varantında 100 TL kullanım fiyatlı 1 adet satım varantında işlem yapıldığını farz edelim. Vade bitiminde dayanak varlık fiyatının 90TL olduğunu farz edelim. Bu durumda yatırımcı XYZ pay satım varantından doğan hakkını kullanacaktır çünkü spot piyasaya göre 10 TL daha yüksek fiyattan satım hakkı elde etmiştir. Varant fiyatı olan 1 TL brüt kar olan 10 TL’den düşüldüğünde yatırımcının karı net 9 TL’dir.
Eğer ki vade bitiminde dayanak varlığın fiyatı 110 TL ye yükselmiş olsaydı bu durumda ise yatırımcı XYZ alım varantından doğan 1 adetlik satım hakkını kullanmayacaktır çünkü varant spot piyasaya göre 10 TL zarardadır. Bu durumda yatırımcı spot piyasadan işlem yapması daha karlı olacağından varant değersiz hale gelmiştir. Burada yatırımcının zararı 1 TL olan varant fiyatı ile sınırlıdır.
*Varantlarda, net kar zarar rakamına işlem yapılan aracı kurumun işlem maliyetinin dahil edilmesi ile ulaşılır dolayısıyla varant hesabının olduğu aracı kurumun uzmanlarından daha detaylı bilgi almak doğru olacaktır.