Varant ve VİOP Farkları
Varant ve VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası) farkları yatırım kararı verilirken araştırılan konular arasındadır. Varantlarda ve VİOP vadeli işlem veya opsiyon sözleşmelerinde yatırımcının daha bilinçli işlem yapması ve yatırım stratejilerini doğru kurgulaması açısından varantlar ve VİOP ortak özellikleri ve farkları bilinmesi çok önemlidir.
Varantlar ve VİOP piyasası varlıklarının ortak özellikleri;
Varantlar ile VİOP piyasasında işlem gören varlıkların karıştırılmasında ki etkin ortak özellikler şunlardır:
- Türev ürün olmaları
- Kaldıraçlı işlem imkanı tanımaları
- İşlem sözleşmelerinin ortak özellikler taşımaları
- Vadeli olmaları
- Dayanak varlık gruplarının çoğunun aynı olması
- İki varlık grubunun da Borsa İstanbul bünyesinde işlem görmesi.
- Varantlar ile vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin çift yönlü işlem imkanı tanıması
Varant ve VİOP farkları
Varantlar ile VİOP piyasasında işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerini birbirinden ayıran özellikler şu şekildedir;
- Varantlar menkul kıymetleştirilmiş opsiyon sözleşmeleridir. VİOP’ta işlem gören ürünler ise sözleşmedir.
- Varantlar Borsa İstanbul Pay Piyasası altında Kollektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem görürler. VİOP, Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren vadeli işlem ve opsiyon piyasasıdır.
- Varantlarda VİOP piyasasında olduğu gibi teminat yoktur dolayısıyla teminat tamamlama çağrısı da yoktur. Kullanım fiyatı (prim) karşılığında varantlarda işlem yapabilir.
- Varantlar, VİOP varlıklarına göre asimetrik getiriye sahip olmaları açısından farklılık gösterir.
- Varantlarda işlem maliyeti VİOP’a göre nispeten daha düşüktür.
- Varantlarda VİOP varlıklarına göre daha az sermaye ile yatırım imkanı mevcuttur.
- Varantlarda ihraççı kurum ya da ihraççı adına piyasa yapıcı sürekli müzayede sistemi ile kotasyon (alım-satım emri) vermek zorundadır. VİOP’ta ise fiyat oluşumu yerine ürünlerin işleme açılmasından sonra alıcı ve satıcı arasında gerçekleşir.
- Varantlarda vade sonuna doğru varantın değeri sıfırlanır, VİOP’ta vadeli işlem sözleşmelerinde vade bitiminde sözleşmenin değeri uzlaşma fiyatına göre gerçekleşir.
- Varantlarda hesapların nemalandırılması söz konusu değildir, VİOP hesaplarında bulunan tüm TL teminatları Takasbank tarafından nemalandırılır.
- Varantlarda uygulanabilecek stratejiler uzun pozisyon stratejilerinden oluşurken VİOP sözleşmelerinde ve opsiyonlarında ise hem alım hem satım pozisyonlarında kısa ve uzun pozisyon stratejileri uygulanabilir.
- Varantlar sermaye piyasası kanunlarına göre finansal kurumlar tarafından ihraç edilirken viop da işlem yapılacak ürün ve standartları ile ilgili kararlar borsa tarafından alınır.
Varantlar dahil tüm kaldıraçlı ürünler ve daha fazlası hakkına bilgi almak için Kurumumuzun üstün müşteri memnuniyeti odaklı çalışan uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.