VİOP EuroTL Vadeli İşlem Sözleşmesi Nedir? İşlem Stratejileri
Dünya ticaretinde en çok kullanılan para birimleri içinde ilk üçte yer alan Euro, uluslararası döviz piyasalarının işlem hacmi en yüksek enstrümanları içindedir. Türk ekonomisinde, uluslararası döviz piyasalarında ve geleneksel yatırım araçları arasında popülerdir. Euro vadeli işlem ve opsiyon piyasalarının da en gözde dayanak varlıkları arasındadır.
VİOP’ta EURTRY kodu ile işlem gören EuroTL vadeli işlem sözleşmesinde Euro dayanak varlıktır ve kotasyon TL üzerinden verilmektedir.
VİOP’ta EURTRY vadeli işlem sözleşmesinde arbitraj, hedge ve spekülatif amaçlı işlemlerin miktarı da hayli fazladır. Euro Bölgesi ile ticaret yapan Euro bağımlılığı yüksek işletmelerin risk yönetimi amaçlı işlemleri de işlem hacminde önemli bir paya sahiptir. Aynı zamanda EURTRY vadeli işlem sözleşmesi gerek kurumsal yatırımcıların gerekse bireysel yatırımcıların VİOP’ta işlem yaptığı en volatil varlıklar arasındadır.
EURTRY vadeli işlem sözleşmesinde işlem yapan yatırımcıların özellikle VİOP’ta yatırım yapma tercihlerinde kaldıraçlı olarak, esnek piyasa koşullarında çift yönlü fiyat hareketlerine daha düşük maliyetlerle ve daha az teminatla yatırım yapabilme avantajı etkili olmaktadır. Aynı zamanda yatırımcının risk yönetimi yaparken getiri fırsatlarını değerlendirebilmesi ve pozisyonlarını nemalandırabilmesi de ayrı bir avantajdır.
VİOP EURTRY vadeli işlem sözleşmesine dair kısa teknik bilgiler
- Vadeler iki şer aydır.
- Vade döngüleri Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık’tır.
- Vadeler içinde bulunan ay, takip eden ay, sonraki ay ve aynı yılın Aralık ayı vadesi olmak üzere toplamda 4 farklı vade aynı anda işlem görür. En aktif EURTRY vadeli işlem sözleşmesi ise en yakın vadedir.
- Vade bitiminde EURTRY vadeli işlem sözleşmesi otomatik olarak sistem tarafından kapatılır. Yatırımcı isterse aynı pozisyonu bir sonraki vadeye taşıyabilir.
- EURTRY vadeli işlem sözleşmesinin büyüklüğü 1.000 Eurodur. Minimum fiyat adımı 0,0001 TL’ye (0, 0001*1.000) karşılık gelir.
- EURTRY vadeli işlem sözleşmesi kotasyonlar TL cinsinden verilir.
- İşlem saatleri 09:30 ile 18:15 arasındadır.
- Kaldıraç oranı yaklaşık 1:20 olmakla birlikte sözleşme teminatı kontratın vadesi boyunca sabit kaldığından piyasadaki cari fiyatı göre kaldıraç oranı değişebilmektedir.
- Takas süresi T+1 ‘dir. İşlem karı hesaplara T günü aktarılırken zararlar hesaplardan T günü sonunda tahsil edilir.
EURTRY vadeli işlem sözleşmesi kodu ve açılımı;
EURTRY vadeli işlem sözleşmesi VİOP işlem platformunda belirli kriterle belirlenmiş kod ile işlem görür. Kod; sözleşme türü, dayanak varlık kodu, vade tarihi ve sıra no bilgilerini içerir.
Örnek: F_EURTRY0517
EURTRY vadeli işlem sözleşmesinde uzun pozisyon
VİOP’ta ilk defa işlem yapan yatırımcılar için EURTRY vadeli işlem sözleşmesinde kısa ve uzun pozisyon tanımının üzerinden kısaca geçelim. VİOP’ta da uzun (long-alım) pozisyon ve karşılığı kısa (short-satım) pozisyon olmak üzere iki taraf vardır. Uzun pozisyonda yatırımcı Euronun yükseleceği öngörüsüyle uzun (long) yani alım pozisyonu açar ve fiyatlar yükseldiğinde ise satarak kar elde etme amacını taşır.
Finans literatüründeki tanımıyla alım pozisyonda yatırımcı belirli miktarda ve vadede varlığı alma hakkına sahip olur. Mesela EURTRY vadeli işlem sözleşmesinde yatırımcı fiyatların ilerde yükseleceği beklentisi ile bugünden alım yani uzun pozisyon açar. Böylece yatırımcı alım pozisyonu açarak hem fiyatların yükselmesi karşısında korunur hem de yükselen fiyat kadar kar elde edebilir.
EURTRY vadeli işlem sözleşmesinde kısa pozisyon
Kısa pozisyon, uzun pozisyonun karşı pozisyonudur. Euronun Türk lirası karşısında değer kaybedeceği öngörüsü ile kısa yani satış pozisyonu açılır. Yatırımcı yüksek fiyattan sattığı varlığı daha düşük fiyattan yerine koyma ve aradaki fark kadar gelir elde etme stratejisine sahiptir.
Kısa pozisyon sahibi tanım olarak belirli kriterlerde, belirli vade ve belirli miktardaki varlığı teslim etme yükümlülüğüne sahiptir. Kısa pozisyon stratejisinde yatırımcı yüksek fiyattan açtığı kısa pozisyonu daha düşük fiyattan kapatarak aradaki fark kadar kar elde eder.
Uzun pozisyon stratejisinde fiyatlar yükselirken yatırımcı kar elde ederken, kısa pozisyonda fiyatlar düşerken kar elde eder.
Not: VİOP’ta en çok yapılan hatalardan biri pozisyonların kapanması sırasında olmaktadır. Uzun pozisyon kısa pozisyonla, kısa pozisyon ise uzun pozisyon ile kapanır.
EURTRY vadeli işlem sözleşmesinde nema
EURTRY vadeli işlem sözleşmesinde EUR TRY paritesinin fiyat hareketlerine yatırım yapılmakla birlikte kotasyon TL üzerinden verilir. Dolayısıyla pozisyonun teminatı da TL üzerinden hesaplanmaktadır. EURTRY vadeli işlem sözleşmesinde oluşan yatırım fırsatları değerlendirilirken aynı zamanda teminatlar TCMB gecelik faizleri üzerinden nemalandırılır. Yatırımcı aynı anda hem EURTRY paritesinin dayanak varlık olduğu vadeli işlem sözleşmesinin getiri fırsatından hem de VİOP’taki tüm TL teminatlarından nema elde eder. Daha fazla bilgi için Kurumumuzun üstün müşteri memnuniyeti odaklı çalışan uzmanlarından bilgi alabilirsiniz.
*Başlangıç teminatı sözleşmenin unsurları ile birlikte vade buyunca standarttır fakat piyasa değeri dayanak varlığa, arz ve talep dengesine göre oluşur. Bu çerçevede kaldıraç oranı da artar veya yükselir.