VİOP’ta Emir Çeşitleri Nelerdir?
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) emir çeşitleri fiyat belirleme yöntemlerine ve geçerlilik sürelerine göre, piyasanın ve yatırımcıların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kurgulanmıştır.
VİOP, vadeli ve kaldıraçlı bir piyasa olmakla birlikte anlık olarak alım ve satım emirleri, bekleyen emirler, şartlı emirler, kalanı pasife yaz gibi zengin emir çeşitliliğine sahiptir.
VİOP’ta da yatırımcı diğer borsalarda olduğu gibi aktiften piyasa emirleri ile işlem yapabileceği gibi en iyi alım ve satım emirleri verebilir. VİOP emir çeşitliliği nedir konusunda girmeden önce VİOP emri nedir ile başlayalım.
VİOP emri nedir?
VİOP piyasasında yatırım yapabilmek için VİOP işlem platformu üzerinden sisteme girilen alım ve satım komutlarına VİOP emirleri denir. Daha net ifade ile VİOP’ta yatırım yapmak, pozisyon açmak ve pozisyon kapamak için kullanılan komutlara VİOP emirleri denir.
VİOP emirleri zamana ve fiyata göre çeşitlilik göstermektedir.
Fiyat belirleme yöntemlerine göre VİOP emirleri
Fiyata göre VİOP emirleri dört tipte uygulanmaktadır.
- Piyasa Emirleri; fiyat sınırlamasının yapılmadığı piyasada emrin verildiği anda işlem gören en iyi fiyatlı emirlerin eşleşmesine imkan veren emir tipidir. Bu emir tipinde sadece miktar bilgisi girilir, fiyat bilgisi girilmez.
- Limitli Emirler; hem fiyat hem miktar bilgisinin girildiği VİOP emirleridir. Limitli emirlerde yatırımcı alım veya satım yapmak istediği fiyat bilgisini ve miktar bilgisini aynı anda girer. Sistemde pasif olarak bekleyen bu emir tipinde tanımlı fiyattan emrin gerçekleşmesi için beklenir.
- Piyasadan Limitle; çok büyük miktarlı emirlerde kullanılır. Emrin karşılanmayan miktarı için gerçekleşen son fiyat limit emir olarak kabul edilir ve emrin geri kalan kısmı son fiyattan gerçekleşir. Sürekli işlem esnasında gerçekleşmez ise emir otomatik olarak iptal edilir. Bu emir tipinde genellikle fiyat bilgisi girilmez.
- Şarta Bağlı (SAR); belirlenen fiyattan piyasada fiyat oluştuğunda verilen emrin aktifleşmesi amacıyla verilen emir tipidir. Alış emirleri için daha yüksek ve satış emirleri için daha düşük fiyatlardan Piyasada işlem olması durumunda, emir aktif hale gelir. Şarta bağlı emirlerde aktivasyon fiyatının belirtilmesi zorunludur.
VİOP’ta emir tipleri ve geçerlilik süreleri
VİOP’ta emir verilirken yatırı fiyat belirleme yöntemlerini seçerken aynı zamanda emrin geçerlilik süresi de seçilmelidir.
Viop emri verirken emir geçerlilik süresi olarak aşağıdaki 5 süreden biri seçilmek zorundadır.
- Günlük Emir (GUN); verildiği gün için geçerli olan emirlerdir. Günlük olarak alım veya satım emirlerinin gerçekleşmesi amacıyla verilir gün sonunda gerçekleşmeyince iptal edilir.
- Kalanı İptal Et; sisteme girildiği anda, pasifte karşı tarafta bekleyen emirlerin durumuna göre emrin tamamının veya bir kısmının gerçekleşmesi, aksi takdirde gerçekleşmeyen kısmının iptal edilmesi için kullanılan emir tipidir.
- Gerçekleşmezse İptal Et; sisteme girildiği anda, pasifte karşı tarafta bekleyen emirlerin durumuna göre emrin tamamının gerçekleşmesi, tamamının gerçekleşmediği durumlarda tüm emrin iptal edilmesi için kullanılan emir türüdür.
- İptale Kadar Geçerli; halka arzların gerçekleştirildiği birincil piyasada kullanılan emir tipidir. Emir, girildiği seanstan itibaren iptal edilene kadar geçerlidir. Bu emir süresi seçildiğinde, emrin iptal edilmediği ve eşleşmediği durumda, emir sözleşmenin vade sonuna kadar geçerlidir.
- Tarihli Emir; tanımlı tarihe kadar geçerli olan emirlerdir. Belirtilen tarihe kadar eşleşmezse ya da iptal edilmezse, bu tarihte gün sonunda işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir.
Fiyat tiplerine göre kullanabileceğiniz emir süreleri aşağıdaki gibidir;
Limitli Emirler | Piyasa Emirleri | Piyasadan Limitle |
Günlük Gerçekleşmezse iptal et İptale kadar geçerli Tarihli emir |
Gerçekleşmezse İptal et Kalanı İptal et
|
Günlük Gerçekleşmezse iptal et Kalanı iptal et İptale kadar geçerli Tarihli emir |
VİOP’ta emir çeşitleri temel ve ileri seviyede tüm işlem stratejilerinizi başarıyla gerçekleştirmenizi sağlama amacı taşıyan emirlerdir. Daha fazla bilgi almak için Kurumumuz uzmanlarından yardım alabilirsiniz.