Dayanak Varlık
Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem gören ve Borsa tarafından belirlenen kriterlere göre seçilen paylardır.
Sözleşme Büyüklüğü (Standart Sözleşme)
Bir adet standart sözleşme, dayanak varlığa ait 100 adet pay senedini temsil eder. Dayanak varlığın fiyat ve miktarını etkileyecek bedelli/bedelsiz sermaye artırımı, birleşme ve benzeri durumlarda (özsermaye halleri), Borsa tarafından sözleşmelerde fiyat ve/veya çarpan değişikliği yapılması halinde, sözleşme büyüklüğü standart sözleşme büyüklüğünden farklı belirlenebilir. Bu gibi durumlarda aynı dayanak varlık üzerine, "sözleşme büyüklüğü standart" ve "sözleşme büyüklüğü standart olmayan" olmak üzere farklı sözleşmeler işlem görebilir.
Uzlaşma Şekli
Pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin uzlaşma yöntemi olarak fiziki teslimat uygulanır. Pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimat, pay senetlerinin sözleşme fiyatı üzerinden kaydi olarak el değiştirmesi şeklinde gerçekleşir.
Günlük ve Vade Sonu Uzlaşma Fiyatları
Günlük Uzlaşma Fiyatı
Normal seans sonunda hesapların güncellenmesinde kullanılan günlük uzlaşma fiyatı aşağıdaki şekilde hesaplanır ve en yakın fiyat adımına yuvarlanır:
a) Normal seans sona ermeden önceki son 10 dakika içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
b) Eğer son 10 dakika içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde geriye dönük olarak bulunan son 10 işlemin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
c) Normal seans içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
d) Normal seans içerisinde hiç işlem yapılmamışsa, bir önceki günün uzlaşma fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
Normal seans sonunda yukarıda belirtilen yöntemlere göre günlük uzlaşma fiyatının hesaplanamaması veya hesaplanan fiyatın piyasa gerçeklerini yansıtmaması durumunda, aşağıda belirtilen yöntemler tek başına ya da birlikte kullanılarak günlük uzlaşma fiyatı tespit edilebilir.
a) Normal seans sonundaki en iyi alış ve satış kotasyonlarının ortalaması,
b) Dayanak varlığın spot fiyatı veya sözleşmenin diğer vade ayları için geçerli olan günlük uzlaşma fiyatı dikkate alınarak hesaplanacak “teorik” fiyatlar.
Özel İşlem Bildirimleri yukarıdaki hesaplamalara dahil edilmez. Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından günlük uzlaşma fiyatının değiştirilme durumu saklıdır.
Vade Sonu Uzlaşma Fiyatı
Dayanak varlık olarak kabul edilen her payın son işlem gününde spot piyasadaki seansta oluşan kapanış fiyatı, vade sonu uzlaşma fiyatı olarak kabul edilir.
Son işlem gününde, spot piyasada seansın ve/veya kapanış seansının kısmen veya tamamen kapalı olması veya açık olup da fiyat oluşmaması durumunda vade sonu uzlaşma fiyatı, Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından belirlenir.
Vade Ayları
Yılın tüm ayları. Aynı anda içinde bulunulan ay ve bu aya en yakın iki ay olmak üzere toplam 3 vade ayına ait sözleşmeler işlem görür.
Takas Süresi
Fiziki teslimat işlemlerinde takas süresi T + 2 olarak uygulanır. Zararlar hesaplardan T günü sonunda tahsil edilir, karlar hesaplara T günü sonunda aktarılır.
Sözleşmenin Vadesi ve Son İşlem Günü
Pay Senedi Vadeli İşlem sözleşmelerinde vade ve son işlem günü her vade ayının son iş günüdür. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda vade sonu ve son işlem günü bir önceki iş günüdür.
Fiyat Kotasyonu ve Minimum Fiyat Adımı
Fiyat teklifleri bir adet dayanak varlık için verilen fiyat üzerinden girilir. Minimum fiyat adımı 0,01’dir. Miktar teklifleri bir adet sözleşme ve katları şeklinde girilir.
Baz Fiyat ve Günlük Fiyat Değişim Limiti
Baz fiyat, günlük fiyat değişim limitlerinin hesaplanmasında kullanılan fiyattır. Baz fiyat, vadeli işlem sözleşmenin işleme açıldığı gün Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından belirlenir, diğer işlem günleri için ise bir önceki günün uzlaşma fiyatıdır.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%20’sidir. Bu yöntemle hesaplanan alt veya üst limitin fiyat adımına tekabül etmemesi halinde üst limit bir alt fiyat adımına, alt limit ise bir üst fiyat adımına yuvarlanır.
İşlem Saatleri
İşlemler 09:30 - 18:10 saatleri arasında tek bir seansta gerçekleştirilir.
İşlem Teminatı Esasları
Takas Mevzuatı çerçevesinde belirlenir.
Aksa Enerji, 1997 yılında kurulmuş, 3 kıtada ve sekiz ülkede santral yatırımları, enerji üretimi ve satışı faaliyeti ile global bir enerji şirketidir.
Türkiye’nin en büyük halka açık Şirketi olarak Aksa, yurtiçinde ve yurtdışında işletilen doğalgaz, yakıt, hidroelektrik santralleri ve rüzgar santrali ile 1,5 gigavatın (gw) üzerinde kurulu kapasiteye sahiptir.
Aksa Enerji, Türkiye ve KKTC’den sonra Gana, Madagaskar ve Mali’de kısa sürede kurup devreye aldığı enerji santralleriyle gücünü Afrika kıtasına taşımıştır. Bugün Şirket; Kuzey Kıbrıs, Gana, Madagaskar ve Mali’den sonra Özbekistan’da, Orta Asya’nın en büyük Türk enerji yatırımına imza atmıştır. Yine 2025 bitmesi planlanan Kazakistan’da 240 megavat kurulu güce sahip olması planlanan Kızılorda kombine ısı ve enerji santrali yatırımı için düğmeye basmıştır.
İştirakleri arasında Rasa Elektrik Üretim AŞ, Deniz Elektrik Üretim Limited Şirketi, Baki Elektrik Üretim Limited Şirketi, Rasa Enerji Üretim AŞ, İdil İki Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, Ayres Ayvacık Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Santrali Ltd Şti, Alenka Enerji Üretim ve Yatırım Ltd Şti ve Aksa Göynük Enerji Üretim AŞ bulunmaktadır.
Aksa Enerji’nin ana ortağı Kazancı Holding’tir ve Holding, bugün 4 kıtada üretim yapan, 10 binden fazla çalışanıyla 21 ülkede faaliyet gösteren ve 178 ülkeye ihracat yapan küresel bir güçtür.
Global bir enerji şirketi olan Aksa Enerji, bugüne kadar kömür, akaryakıt, biyogaz, doğal gaz, rüzgâr ve hidroelektrik gibi çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak 30’dan fazla enerji santralini inşa etmiş ve işletmiştir. Şirket, enerji ihtiyacı olan tüm coğrafyalarda yeni yatırım projelerini ve global hizmet ağını daha da genişletmeyi hedeflemektedir.
Aksa Enerji hisse senetleri, 2010 yılında halka arz olmuştur ve Borsa İstanbul’da BIST KATILIM 50 / BIST 100-30 / BIST KURUMSAL YÖNETİM / BIST İSTANBUL / BIST KATILIM 100 / BIST KATILIM TUM / BIST KATILIM 30 / BIST HİZMETLER / BIST 50 / BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK / BIST YILDIZ / BIST TÜM / BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KATILIM / BIST 100 / BIST ELEKTRİK endekslerine dahildir. Borsa İstanbul’da AKSEN kodu ile işlem görmektedir.