Dayanak Varlık
Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem gören ve Borsa tarafından belirlenen kriterlere göre seçilen paylardır.
Sözleşme Büyüklüğü (Standart Sözleşme)
Bir adet standart sözleşme, dayanak varlığa ait 100 adet pay senedini temsil eder. Dayanak varlığın fiyat ve miktarını etkileyecek bedelli/bedelsiz sermaye artırımı, birleşme ve benzeri durumlarda (özsermaye halleri), Borsa tarafından sözleşmelerde fiyat ve/veya çarpan değişikliği yapılması halinde, sözleşme büyüklüğü standart sözleşme büyüklüğünden farklı belirlenebilir. Bu gibi durumlarda aynı dayanak varlık üzerine, "sözleşme büyüklüğü standart" ve "sözleşme büyüklüğü standart olmayan" olmak üzere farklı sözleşmeler işlem görebilir.
Uzlaşma Şekli
Pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin uzlaşma yöntemi olarak fiziki teslimat uygulanır. Pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimat, pay senetlerinin sözleşme fiyatı üzerinden kaydi olarak el değiştirmesi şeklinde gerçekleşir.
Günlük ve Vade Sonu Uzlaşma Fiyatları
Günlük Uzlaşma Fiyatı
Normal seans sonunda hesapların güncellenmesinde kullanılan günlük uzlaşma fiyatı aşağıdaki şekilde hesaplanır ve en yakın fiyat adımına yuvarlanır:
a) Normal seans sona ermeden önceki son 10 dakika içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
b) Eğer son 10 dakika içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde geriye dönük olarak bulunan son 10 işlemin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
c) Normal seans içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
d) Normal seans içerisinde hiç işlem yapılmamışsa, bir önceki günün uzlaşma fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
Normal seans sonunda yukarıda belirtilen yöntemlere göre günlük uzlaşma fiyatının hesaplanamaması veya hesaplanan fiyatın piyasa gerçeklerini yansıtmaması durumunda, aşağıda belirtilen yöntemler tek başına ya da birlikte kullanılarak günlük uzlaşma fiyatı tespit edilebilir.
a) Normal seans sonundaki en iyi alış ve satış kotasyonlarının ortalaması,
b) Dayanak varlığın spot fiyatı veya sözleşmenin diğer vade ayları için geçerli olan günlük uzlaşma fiyatı dikkate alınarak hesaplanacak “teorik” fiyatlar.
Özel İşlem Bildirimleri yukarıdaki hesaplamalara dahil edilmez. Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından günlük uzlaşma fiyatının değiştirilme durumu saklıdır.
Vade Sonu Uzlaşma Fiyatı
Dayanak varlık olarak kabul edilen her payın son işlem gününde spot piyasadaki seansta oluşan kapanış fiyatı, vade sonu uzlaşma fiyatı olarak kabul edilir.
Son işlem gününde, spot piyasada seansın ve/veya kapanış seansının kısmen veya tamamen kapalı olması veya açık olup da fiyat oluşmaması durumunda vade sonu uzlaşma fiyatı, Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından belirlenir.
Vade Ayları
Yılın tüm ayları. Aynı anda içinde bulunulan ay ve bu aya en yakın iki ay olmak üzere toplam 3 vade ayına ait sözleşmeler işlem görür.
Takas Süresi
Fiziki teslimat işlemlerinde takas süresi T + 2 olarak uygulanır. Zararlar hesaplardan T günü sonunda tahsil edilir, karlar hesaplara T günü sonunda aktarılır.
Sözleşmenin Vadesi ve Son İşlem Günü
Pay Senedi Vadeli İşlem sözleşmelerinde vade ve son işlem günü her vade ayının son iş günüdür. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda vade sonu ve son işlem günü bir önceki iş günüdür.
Fiyat Kotasyonu ve Minimum Fiyat Adımı
Fiyat teklifleri bir adet dayanak varlık için verilen fiyat üzerinden girilir. Minimum fiyat adımı 0,01’dir. Miktar teklifleri bir adet sözleşme ve katları şeklinde girilir.
Baz Fiyat ve Günlük Fiyat Değişim Limiti
Baz fiyat, günlük fiyat değişim limitlerinin hesaplanmasında kullanılan fiyattır. Baz fiyat, vadeli işlem sözleşmenin işleme açıldığı gün Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından belirlenir, diğer işlem günleri için ise bir önceki günün uzlaşma fiyatıdır.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%20’sidir. Bu yöntemle hesaplanan alt veya üst limitin fiyat adımına tekabül etmemesi halinde üst limit bir alt fiyat adımına, alt limit ise bir üst fiyat adımına yuvarlanır.
İşlem Saatleri
İşlemler 09:30 - 18:10 saatleri arasında tek bir seansta gerçekleştirilir.
İşlem Teminatı Esasları
Takas Mevzuatı çerçevesinde belirlenir.
Alarko Holding, 1954 yılında temelleri atılan, 1973 yılında holdingleşmiş enerji, taahhüt, sanayi, arazi, turizm ve girişim sermayesi faaliyet gruplarında uluslararası yabancı ortaklıkları ile Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biridir.
Şirket; lider markaları, yüksek teknolojiye sahip AR-GE yatırımları, üretim kapasitesi, ulusal satış ağı, uluslararası projeleri ile global bir markadır.
Biri yabancı ortaklı olmak üzere toplam 25 kuruluşu, 8.000 çalışanı ile Holding’in altı ürün segmentinde faaliyetleri şöyledir;
Enerji Grubu; enerji üretimi ve enerji dağıtımıyla birlikte enerji ticaret faaliyetlerinde de bulunmaktadır. Özelleştirme ile 2009’da devralınan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. MEDAŞ, yüzölçümü olarak Türkiye’nin yaklaşık %10’una tekabül eden bir alanda elektrik dağıtım hizmeti vermektedir.
Sanayi ve Ticaret Grubu, ısıtma, havalandırma, klima ve pompa üretimi, satışı ve satış sonrası hizmetleri vermektedir. 1998 yılında klima alanında dünyanın lider firmalarından Amerikalı Carrier şirketi ile kurduğu stratejik ortaklık ile Grup; Alarko Carrier markasını yaratmıştır.
Turizm Grubu, 20 yılı aşan know-how’ı ile uluslararası alanda hızla büyüyen “leisure” sektörünün Türkiye’deki ilk temsilcisidir. Bünyesindeki Hillside Beach Club, Hillside City Club, Cinecity Sinemaları ve Sanda Spa işletmeleri bulunmaktadır.
Alarko Holding Arazi Geliştirme Grubu ana faaliyet konuları, gayrimenkuller, gayrimenkul projeleri ve sermaye piyasası araçlarıdır. Grubun bünyesinde bulunan gayrimenkul ve arsalardan bazıları şunlardır: Etiler Alkent Sitesi`nde Alışveriş Merkezi’nde 39 adet dükkan; İstanbul Karaköy İş Merkezi’nde toplam brüt 1.730 m2 iş merkezi; Ankara Çankaya İş Merkezi’nde brüt 1.887 m2 iş merkezi; İstanbul Şişhane İş Merkezi’nde toplam brüt 730 m2 iş merkezi sayılabilir. Ayrıca arsa olarak da Maslak’da bulunan 18.961,90 m2 Arsası; Büyükçekmece Eskice Köyü’nde 819.272 m2 arsa bulunmaktadır.
Gayrimenkule Dayalı Haklar’ı arasında Fethiye Hillside Beach Club Tatil Köyü - Muğla, Fethiye, Kaya Köyü, Kalemya Koyu`nda bulunan ve 100.000 m2 alana sahip, 781 yatak kapasiteli Tatil Köyü Üst Hakkı bulunmaktadır.
Taahhüt Grubu’nda yurtiçinde ve uluslararası arenada, büyük ölçekli projeler ile havaalanları, raylı sistemler, büyük altyapı işleri, endüstriyel tesisler, iş merkezleri, otel ve hastaneler inşa etmektedir. 8 katlı ve 400 yataklı Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi, 250.000 m2 arazi üzerine inşa edilmiş olan Alkent 2000 Göl Malikaneleri taahhütleri arasındadır.
Girişim Sermayesi Grubu; Alarko Ventures küresel bazda, süratle gelişmekte olan dijital şirketlere 5 ana kategoride yatırım stratejisi bulunmaktadır ve teknolojiye dayalı yüksek potansiyel vadeden gelecek nesil şirketlere yatırım yapmaktadır.
Alarko Holding, 1974 yılında halka açılmıştır ve Borsa İstanbul’da BIST İSTANBUL / BIST YILDIZ / BIST 100 / BIST 50 / BIST TEMETTÜ / BIST 30 / BIST HOLDİNG VE YATIRIM / BIST MALİ / BIST KURUMSAL YÖNETİM / BIST TÜM endekslerine dahildir. Borsa İstanbul’da ALARK kodu ile işlem görmektedir.