Dayanak Varlık
Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem gören ve Borsa tarafından belirlenen kriterlere göre seçilen paylardır.
Sözleşme Büyüklüğü (Standart Sözleşme)
Bir adet standart sözleşme, dayanak varlığa ait 100 adet pay senedini temsil eder. Dayanak varlığın fiyat ve miktarını etkileyecek bedelli/bedelsiz sermaye artırımı, birleşme ve benzeri durumlarda (özsermaye halleri), Borsa tarafından sözleşmelerde fiyat ve/veya çarpan değişikliği yapılması halinde, sözleşme büyüklüğü standart sözleşme büyüklüğünden farklı belirlenebilir. Bu gibi durumlarda aynı dayanak varlık üzerine, "sözleşme büyüklüğü standart" ve "sözleşme büyüklüğü standart olmayan" olmak üzere farklı sözleşmeler işlem görebilir.
Uzlaşma Şekli
Pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin uzlaşma yöntemi olarak fiziki teslimat uygulanır. Pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimat, pay senetlerinin sözleşme fiyatı üzerinden kaydi olarak el değiştirmesi şeklinde gerçekleşir.
Günlük ve Vade Sonu Uzlaşma Fiyatları
Günlük Uzlaşma Fiyatı
Normal seans sonunda hesapların güncellenmesinde kullanılan günlük uzlaşma fiyatı aşağıdaki şekilde hesaplanır ve en yakın fiyat adımına yuvarlanır:
a) Normal seans sona ermeden önceki son 10 dakika içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
b) Eğer son 10 dakika içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde geriye dönük olarak bulunan son 10 işlemin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
c) Normal seans içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
d) Normal seans içerisinde hiç işlem yapılmamışsa, bir önceki günün uzlaşma fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
Normal seans sonunda yukarıda belirtilen yöntemlere göre günlük uzlaşma fiyatının hesaplanamaması veya hesaplanan fiyatın piyasa gerçeklerini yansıtmaması durumunda, aşağıda belirtilen yöntemler tek başına ya da birlikte kullanılarak günlük uzlaşma fiyatı tespit edilebilir.
a) Normal seans sonundaki en iyi alış ve satış kotasyonlarının ortalaması,
b) Dayanak varlığın spot fiyatı veya sözleşmenin diğer vade ayları için geçerli olan günlük uzlaşma fiyatı dikkate alınarak hesaplanacak “teorik” fiyatlar.
Özel İşlem Bildirimleri yukarıdaki hesaplamalara dahil edilmez. Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından günlük uzlaşma fiyatının değiştirilme durumu saklıdır.
Vade Sonu Uzlaşma Fiyatı
Dayanak varlık olarak kabul edilen her payın son işlem gününde spot piyasadaki seansta oluşan kapanış fiyatı, vade sonu uzlaşma fiyatı olarak kabul edilir.
Son işlem gününde, spot piyasada seansın ve/veya kapanış seansının kısmen veya tamamen kapalı olması veya açık olup da fiyat oluşmaması durumunda vade sonu uzlaşma fiyatı, Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından belirlenir.
Vade Ayları
Yılın tüm ayları. Aynı anda içinde bulunulan ay ve bu aya en yakın iki ay olmak üzere toplam 3 vade ayına ait sözleşmeler işlem görür.
Takas Süresi
Fiziki teslimat işlemlerinde takas süresi T + 2 olarak uygulanır. Zararlar hesaplardan T günü sonunda tahsil edilir, karlar hesaplara T günü sonunda aktarılır.
Sözleşmenin Vadesi ve Son İşlem Günü
Pay Senedi Vadeli İşlem sözleşmelerinde vade ve son işlem günü her vade ayının son iş günüdür. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda vade sonu ve son işlem günü bir önceki iş günüdür.
Fiyat Kotasyonu ve Minimum Fiyat Adımı
Fiyat teklifleri bir adet dayanak varlık için verilen fiyat üzerinden girilir. Minimum fiyat adımı 0,01’dir. Miktar teklifleri bir adet sözleşme ve katları şeklinde girilir.
Baz Fiyat ve Günlük Fiyat Değişim Limiti
Baz fiyat, günlük fiyat değişim limitlerinin hesaplanmasında kullanılan fiyattır. Baz fiyat, vadeli işlem sözleşmenin işleme açıldığı gün Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından belirlenir, diğer işlem günleri için ise bir önceki günün uzlaşma fiyatıdır.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%20’sidir. Bu yöntemle hesaplanan alt veya üst limitin fiyat adımına tekabül etmemesi halinde üst limit bir alt fiyat adımına, alt limit ise bir üst fiyat adımına yuvarlanır.
İşlem Saatleri
İşlemler 09:30 - 18:10 saatleri arasında tek bir seansta gerçekleştirilir.
İşlem Teminatı Esasları
Takas Mevzuatı çerçevesinde belirlenir.
ENKA, 1957 yılında, her ikisi de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu olan Şarık Tara ve Sadi Gülçelik tarafından kurulmuştur. ENKA’nın faaliyetlerinde odaklandığı sektörler, mühendislik ve inşaat, enerji üretimi, gayrimenkul yatırım ve yönetimi ile ticarettir.
ENKA mühendislik alanında; mimari, inşaat, elektrik, mekanik ve yapı mühendisliği, basınçlı ekipman, borulama mühendisliği, enstrümantasyon ve kontrol (I&C) alanlarına yönelik proses ve mekanik tasarımları üzerinde uluslararası uzmanlığa sahiptir.
İnşaat sektöründe ise 30.000 üzerinde inşaat personeline erişim sağlayabilen insan kaynakları havuzu ve 3.000’den fazla inşaat ekipmanları ve makine parkını iENKA, dünya üzerinde herhangi bir noktaya hızla mobilize edebilmekte ve en yüksek kalitede inşaat hizmetleri vermektedir.
210.000 ton üzerinde yıllık üretim kapasitesine sahip, ENKA’nın Çimtaş Grubu, Türkiye’de ve Çin’de stratejik olarak konumlandırılmış beş farklı imalat tesislerinde; mühendislik, imalat, montaj (yurtiçi ve yurtdışı) ve modülleştirme aktiviteleri gerçekleştirmektedir:
ENKA, tam iştiraki ENKA Enerji vasıtasıyla, kendi inşa ettiği ve işlettiği doğalgaz kombine çevrim santralleri ile yıllık 32.000 GWh elektrik üretmektedir.
ENKA, birçok uluslararası kiracı müşterisinin bulunduğu A-sınıfı ofisleri, alışveriş merkezleri, 5 yıldızlı lüks otel, ve konferans kompleksinin de dahil olduğu, Moskova, Rusya Federasyonu’nda, yaklaşık 1.35 milyon metrekarelik gayrimenkul müteahhidi, sahibi, ve işletmecisidir.
Türkiye’nin en değerli markaları arasında yer alan ENKA, 2018 senesi içerisinde, şirketin başlıca faaliyet alanlarında yürütmüş olduğu operasyonlar ile 2,9 Milyar ABD Doları iş hacmi gerçekleştirmiştir.
ENKA, bugüne kadar, Türkiye’de toplam 7 Milyar ABD Doları sözleşme bedeli tutarında 125 proje tamamlamış ve yurtdışında toplam 41,6 Milyar ABD Doları sözleşme bedeli ile 403 projeye imza atmıştır.
ENKA, 5 Milyar ABD Doları’ndan fazla piyasa değeri ile Borsa İstanbul (BIST)’de işlem görmektedir. Şirketin dahil olduğu endeksler: BIST 100 / BIST TEMETTÜ / BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK / BIST YILDIZ / BIST HİZMETLER / BIST İSTANBUL / BIST KURUMSAL YÖNETİM / BIST İNŞAAT / BIST 100-30