Dayanak Varlık
Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem gören ve Borsa tarafından belirlenen kriterlere göre seçilen paylardır.
Sözleşme Büyüklüğü (Standart Sözleşme)
Bir adet standart sözleşme, dayanak varlığa ait 100 adet pay senedini temsil eder. Dayanak varlığın fiyat ve miktarını etkileyecek bedelli/bedelsiz sermaye artırımı, birleşme ve benzeri durumlarda (özsermaye halleri), Borsa tarafından sözleşmelerde fiyat ve/veya çarpan değişikliği yapılması halinde, sözleşme büyüklüğü standart sözleşme büyüklüğünden farklı belirlenebilir. Bu gibi durumlarda aynı dayanak varlık üzerine, "sözleşme büyüklüğü standart" ve "sözleşme büyüklüğü standart olmayan" olmak üzere farklı sözleşmeler işlem görebilir.
Uzlaşma Şekli
Pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin uzlaşma yöntemi olarak fiziki teslimat uygulanır. Pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimat, pay senetlerinin sözleşme fiyatı üzerinden kaydi olarak el değiştirmesi şeklinde gerçekleşir.
Günlük ve Vade Sonu Uzlaşma Fiyatları
Günlük Uzlaşma Fiyatı
Normal seans sonunda hesapların güncellenmesinde kullanılan günlük uzlaşma fiyatı aşağıdaki şekilde hesaplanır ve en yakın fiyat adımına yuvarlanır:
a) Normal seans sona ermeden önceki son 10 dakika içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
b) Eğer son 10 dakika içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde geriye dönük olarak bulunan son 10 işlemin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
c) Normal seans içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
d) Normal seans içerisinde hiç işlem yapılmamışsa, bir önceki günün uzlaşma fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
Normal seans sonunda yukarıda belirtilen yöntemlere göre günlük uzlaşma fiyatının hesaplanamaması veya hesaplanan fiyatın piyasa gerçeklerini yansıtmaması durumunda, aşağıda belirtilen yöntemler tek başına ya da birlikte kullanılarak günlük uzlaşma fiyatı tespit edilebilir.
a) Normal seans sonundaki en iyi alış ve satış kotasyonlarının ortalaması,
b) Dayanak varlığın spot fiyatı veya sözleşmenin diğer vade ayları için geçerli olan günlük uzlaşma fiyatı dikkate alınarak hesaplanacak “teorik” fiyatlar.
Özel İşlem Bildirimleri yukarıdaki hesaplamalara dahil edilmez. Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından günlük uzlaşma fiyatının değiştirilme durumu saklıdır.
Vade Sonu Uzlaşma Fiyatı
Dayanak varlık olarak kabul edilen her payın son işlem gününde spot piyasadaki seansta oluşan kapanış fiyatı, vade sonu uzlaşma fiyatı olarak kabul edilir.
Son işlem gününde, spot piyasada seansın ve/veya kapanış seansının kısmen veya tamamen kapalı olması veya açık olup da fiyat oluşmaması durumunda vade sonu uzlaşma fiyatı, Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından belirlenir.
Vade Ayları
Yılın tüm ayları. Aynı anda içinde bulunulan ay ve bu aya en yakın iki ay olmak üzere toplam 3 vade ayına ait sözleşmeler işlem görür.
Takas Süresi
Fiziki teslimat işlemlerinde takas süresi T + 2 olarak uygulanır. Zararlar hesaplardan T günü sonunda tahsil edilir, karlar hesaplara T günü sonunda aktarılır.
Sözleşmenin Vadesi ve Son İşlem Günü
Pay Senedi Vadeli İşlem sözleşmelerinde vade ve son işlem günü her vade ayının son iş günüdür. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda vade sonu ve son işlem günü bir önceki iş günüdür.
Fiyat Kotasyonu ve Minimum Fiyat Adımı
Fiyat teklifleri bir adet dayanak varlık için verilen fiyat üzerinden girilir. Minimum fiyat adımı 0,01’dir. Miktar teklifleri bir adet sözleşme ve katları şeklinde girilir.
Baz Fiyat ve Günlük Fiyat Değişim Limiti
Baz fiyat, günlük fiyat değişim limitlerinin hesaplanmasında kullanılan fiyattır. Baz fiyat, vadeli işlem sözleşmenin işleme açıldığı gün Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından belirlenir, diğer işlem günleri için ise bir önceki günün uzlaşma fiyatıdır.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%20’sidir. Bu yöntemle hesaplanan alt veya üst limitin fiyat adımına tekabül etmemesi halinde üst limit bir alt fiyat adımına, alt limit ise bir üst fiyat adımına yuvarlanır.
İşlem Saatleri
İşlemler 09:30 - 18:10 saatleri arasında tek bir seansta gerçekleştirilir.
İşlem Teminatı Esasları
Takas Mevzuatı çerçevesinde belirlenir.
Ford Otosan’ın temelleri, 1928 yılında Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç tarafından otomobil ticareti yapmak amacıyla, ilk Ford acentesi olarak atılmıştır. Koç, 1959 yılında Otomobil Sanayi Otosan A.Ş.’yi kurmuştur. Türkiye’nin ilk montaj fabrikası olarak kurulan Şirket aynı zamanda ilk sınai planlama ile kurulan ilk otomotiv şirketidir.
Sıfırdan motor ve araç geliştirip üretebilen tek Türk otomotiv şirketi olan Ford Otosan 455 bin ticari araç üretim kapasitesi ile Türk otomotiv sektörünün lideridir. Yüzde 34 ile Türkiye ticari araç pazarının lideri olan Şirket, ülkenin ticari araç ihracatının da yüzde 74’üne, ülkenin toplam araç üretiminin de yüzde 24’üne sahiptir.
2001 yılında 40.000 adetlik Transit üretim kapasitesiyle kurulan Ford Otosan Kocaeli Fabrikası, Transit, Custom ve Courier modellerinin üretimini yapmakta olup, 2017 sonunda 440.000 adetlik üretim kapasitesine ulaşmıştır.
Ford Otosan’ın Gölcük Fabrikası ise 340.000 m2’si kapalı olmak üzere toplam 1.600.000 m2 alana sahiptir ve Custom modellerinin dünyadaki tek üretim merkezidir.
Türkiye’nin ilk ve tek fabrikası aynı zamanda Courier’nin dünyadaki tek üretim merkezi olan Ford Otosan Yeniköy Fabrikası’nda Courier Projesi ile beraber 500 milyon euro değerinde yatırım hayata geçirilmiştir.
Ford Otosan Eskişehir Fabrikası da 88.000 m2 kapalı, 1,1 milyon m2 açık alanda faaliyet göstermekte olup bugüne kadar, 200.000 adetten fazla kamyon ve çekici, 800.000 adetten fazla motor üretimi gerçekleşmiştir.
2018 rakamları ile iç pazardaki daralmaya rağmen yüksek dış talebe bağlı olarak 373.702 adet ile tarihinin en yüksek üretim adedine ulaşan Ford Otosan, Türkiye’de üretilen ticari araçların %71’ini üretmiş ve Ford’un Avrupa’daki en büyük ticari araç üretim üssü olmaya devam etmiştir.
5,7 milyar dolar ile Türkiye ihracat şampiyonu olan Ford Otosan, 10.598 çalışana sahiptir.
Piyasa değeri 3,3 milyar dolar olan Şirketin dahil olduğu endeksler şunlardır; BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK / BIST KOCAELİ / BIST METAL EŞYA, MAKİNA / BIST 30 / BIST 100 / BIST 50 / BIST SINAİ / BIST YILDIZ / BIST TEMETTÜ / BIST TEMETTÜ 25